ISSN 2738-862X

Когато разглеждаме културата като цяло, трябва да отделим толкова внимание на влиянието на големи категории, колкото отделяме на конкретиката в специализираните сфери. Схващането на проблемите на човешката идентичност, преживяване и тяхното отношение към реалността винаги са били в основата както на теоретичния, така и на практическия прогрес.

Исторически такива опити са правени от религията, философията и науката, а по-отскоро и от психологията, която е техен естествен наследник и все още е свързана с всяка една от тях. В контекста на културологията е нужно да разгледаме не само полето на психологията само по себе си, а и социалните и етическите последствия от нещата, които схващаме за човека като цяло. В този текст концепцията за психологическа грамотност е представена като надежден, ако и донякъде абстрактен, симптом за диагностицирането на културни размествания и тяхната посока.

От друга страна, информационната мрежа е решаващ инструмент за културното развитие, който опосредства разпространението на идеи и знание. Следвайки примера на печатната преса, която е била проводник за развитието на модерността, интернет е от съществена важност за развитието на следващия културен етап на човечеството. По тази причина, с цел да очертая съвременната посока на културата, разглеждам няколко психологически вектора на интернет и правя предположението, че придобиването на психологическа грамотност чрез интернет употреба ще има положително влияние върху тази нова ера, на чийто праг се намира човечеството.

Изтеглете Позитивните психологически вектори на интернет културата (.pdf 319KB)