Международната научно-приложна конференция ПСИХОЛОГИЯ И ИЗКУСТВО е посветена на дебат и обмен на идеи по актуални проблеми, отразяващи различни процеси и взаимодействия между визуалното изкуство и психологията.
Идеята е инициирана от споделената граница между наука, в частност психология, и изкуство. Имаме отговорност да синхронизираме международния интердисциплинарен дебат около съвременните визуални медии и актуалните идеи в психологията. Това налага, от една страна, асемблиране и анализиране на тенденциите в изкуството, психологическите изследвания и влиянието на дигиталните технологии върху културата и науката, и от друга, дискусия между художествения опит и психологическата интерпретация.

Събитието включва широк форум от теми, ангажиращи представители на области, като психология на изкуството, визуални изкуства, арттерапия, артпедагогика, артмениджъмънт, дигитални технологии и др. Целта на тази интердисциплинарна инициатива е да привлече и представи иновативни научни изследвания и подходи, както и модели на тяхното приложение.

Конференцията обединява 3 сесии:

I. Психология на изкуството.
II. Арттерапия и визуално изкуство.
III. Приложни модели – тяхното интегриране в процеса на висшето образование и за целите на комуникационната стратегия на Катедрата.

Модулите обхващат следните теми:

  • Крос-културни изследвания и комуникации;
  • Психологически измерения на творчеството;
  • Арттерапия;
  • Съвременни практики в методологията на изобразителното изкуство;
  • Наука, изкуство и технологии.

Прочети повече